You are currently viewing 5+1 καλοκαιρινοί προορισμοί στην βόρεια Ελλάδα

5+1 καλοκαιρινοί προορισμοί στην βόρεια Ελλάδα

  1. Αλεξανδρούπολη

Χτισμένη στις όχθες του Θρακικού Πελάγους, η Αλεξανδρούπολη αποτελεί το κέντρο μιας πραγματικά χαρισματικής περιοχής. Η Αλεξανδρούπολη ήταν αρχικά ένα ψαροχώρι όπου στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ένα σύγχρονο εμπορικό αλιευτικό κέντρο και σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Θράκης.


Ο φάρος, το σήμα κατατεθέν της πόλης και ναυτικό σύμβολο, δεσπόζει μεγαλοπρεπώς στο λιμάνι. Μπορείς να ξεκινήσεις τη γνωριμία σου με την πόλη κάνοντας έναν χαλαρό περίπατο στην παραλιακή ζώνη και στο Δημοτικό Πάρκο.

Αν είσαι του πολιτισμικού τουρισμού μπορείς να επισκευθείς τα πολλά και ενδιαφέροντα μουσεία, αλλά και τους αρχαιολογικούς χώρους της Αλεξανδρούπολης.

Οι παραλίες, οι πιο οργανωμένες, ξεκινούν από την ακτή του Ε.Ο.Τ., δίπλα στην πόλη, μέχρι τους Κόκκινους Βράχους στη Νέα Χηλή. Η Αγία Παρασκευή στη Μάκρη και η Κυανή Ακτή είναι από τις πιο γνωστές παραλίες της περιοχής.

 

2. Σαμοθράκη

Το “Νησί των Μεγάλων Θεών” αναδύεται μέσα από το Θρακικό Πέλαγος. Η Σαμοθράκη φημίζεται για τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς καθώς στην Παλαιόπολη και σε έναν τεράστιο αρχαιολογικό χώρο 50 στρεμμάτων θα βρεις το Ιερό των μεγάλων Θεών, όπου τελούνταν μυστηριακές τελετές, οι οποίες χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.χ. Η βόρεια πλευρά του νησιού, είναι κυριολεκτικά γεμάτη στο πράσινο, με εκατοντάδες ρυάκια, πηγές, εντυπωσιακούς καταρράκτες, φαράγγια και πάνω από 100 φυσικές λίμνες λαξευμένες στους βράχους, τα περίφημα βάθρα.

Στη Σαμοθράκη θα απολαύσεις δροσερές βουτιές στην απέραντη παραλία των Κήπων με τα χαρακτηριστικά γκριζόμαυρα καλντερίμια και την κοσμοπολίτικη αμμώδη Παχιά Άμμο. Από εδώ ξεκινάνε σκάφάκια για να κάνεις θαλάσσια περιήγηση στα “αβάτα” μέρη του νησιού: Καταρτί, Σπηλιές, Βάτο, Κρεμαστό, Γριάς τα Πάνια και Γιαλί.

  1. Καβάλα

Η Καβάλα θεωρείται μία από τις πιο γοητευτικές πόλεις της Μακεδονίας. Ανακαλύψε το ιστορικό της παρελθόν σε μια περιήγηση στην παραδοσιακή συνοικία της Παναγίας (Παλιά Πόλη), στις “Καμάρες”, το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της Καβάλας, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, σε μουσεία (Αρχαιολογικό, Πρωτοβάθμιο, Καπνικό), εκκλησίες και παλιές αλλά ανακαινισμένες καπναποθήκες.

Περπάτησε στο γραφικό κεντρικό λιμάνι, στο φάρο, στο παραδοσιακό καρνάγιο και στο λιμάνι των Παλαιών Σφαγείων. Κολύμπησε στις παραλίες Περιγιάλι, Ραψάνη, Καλαμίτσα, Μπάτης, Τόσκα, Παλια και Άσπρη Άμμος. Επισκέψου επίσης τη Νέα Πέραμο, τη Νέα Ηρακλίτσα και τη Νέα Καρβάλη.

4. Θάσος

Ο τέλειος συνδυασμός βουνού και θάλασσας, οι διάσπαρτοι αρχαιολογικοί χώροι και η εντυπωσιακή ακτογραμμή συνθέτουν την απαράμιλλη γοητεία του νησιού του βορείου Αιγαίου. Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού είναι ο Λιμένας. Ο τόπος που παρουσιάζει την πιο αναλλοίωτη εικόνα στο χρόνο είναι, χωρίς αμφιβολία, η Παναγιά, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Στο εσωτερικό του νησιού θα βρεις πολλά όμορφα χωριά με πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα.

Ολόχρυσες παραλίες με ρηχά αλλά και βαθιά νερά, αρωματικά πεύκα που “χαϊδεύουν” παραλίες δυσπρόσιτες με κρυστάλλινα νερά, παραλίες λιγότερο ή περισσότερο οργανωμένες για απλό ή/και κάμπινγκ… Οι παραλίες της Θάσου καλύπτουν όλα τα γούστα και προσφέρονται τόσο για οικογενειακές όσο και για χαλαρές διακοπές.

5. Χαλκιδική

Ο τόπος που τα έχει όλα, η Χαλκιδική, θεωρείται ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς διακοπών της χώρας, όλοι ξέρουμε το διάσημο «Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει». Στα τρία “πόδια” της, την Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και το Άγιο Όρος, έχει μεγάλες, σχεδόν τροπικές αμμουδιές με γαλαζοπράσινα νερά, παραδοσιακά χωριά, αρχαιολογικούς θησαυρούς και τη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους.

Για διαμονή στη χερσόνησο της Κασσάνδρας επίλεξε τις περιοχές: Νέα Ποτίδαια, Νέα Φώκαια, Σάνη, Άφυτος, Πευκοχώρι, Παλιούρι, Καλάνδρα και Νέα Σκιώνη. Στη χερσόνησο της Σιθωνίας οι περιοχές που είναι πιο γνωστές : Χερσόνησος της Σιθωνίας, Χερσόνησος της Σιθωνίας: Νικήτη, Βουρβουρού, Νέος Μαρμαράς, Τορώνη, Συκιά, Νέα Καλλικράτεια, Ιερισσός και Ουρανούπολη.

Όλες οι περιοχές έχουν βραβευμένες παραλίες με γαλάζιες σημαίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι πλέον οργανωμένες με ξαπλώστρες, ομπρέλες και Beach bars.

Bonus: Λιτόχωρο

Αν και χτισμένο στην πλαγιά της υψηλότερης κορυφής του Ολύμπου (Μύτικας, 2.918 μ.), απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την απέραντη ακτογραμμή της Πιερίας. Η γραφική κωμόπολη, ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της περιοχής, αποτελεί το πιο συνηθισμένο σημείο εκκίνησης για ορειβατικές εξορμήσεις στο “βουνό των θεών”.

Κάνε βόλτα στον παλιό παραδοσιακό οικισμό με τα στενά δρομάκια και τα σπίτια τυπικής μακεδονικής αρχιτεκτονικής και στο πράσινο οργανωμένο πάρκο “Κατούνια”, όπου βρίσκεται και το Ναυτικό Μουσείο.

Για να απολαύσεις την θάλασσα, προτίμησε τις παραλίες του Βαρικού, της Γρίτσας, της Πλάκας και του Σταθμού.

ΥΦΑΣΜΑΤΑΔΙΚΟ
Ιωάννα Δουκίδου
inbound8816957923469394781
inbound850971774703598034
inbound7323223120307532427
inbound7093417864934972758
DIVA
ΠΙΝΕΛΑ
Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό
Σιώπης Ιωάννης
ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ
Ειρήνη Μπουζίνη