You are currently viewing 26 Αυγούστου: Η παγκόσμια ημέρα σκύλου!

26 Αυγούστου: Η παγκόσμια ημέρα σκύλου!

Οι ήρωες κρύβονται ανάμεσα μας και συχνά έχουν κουνιστή ουρά και τριχωτή μουσούδα. Δείτε ηρωικά κατορθώματα σκύλων και ενδιαφέροντα γεγονότα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκύλων!

Κανείς δεν μπορεί να κάνει τις καρδιές μας να ζεσταθούν σαν τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου και για να τιμήσουμε την ιδιαίτερη αυτή σχέση, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρων Σκύλων στις 26 Αυγούστου.

Πραγματικά, αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο, προκειμένου να εκτιμήσουμε την αγάπη και την αξία που προσφέρουν απλόχερα οι αγαπημένοι μας τετράποδοι φίλοι στην καθημερινή μας ζωή.

Οφείλουμε να σκεφτούμε τις συνθήκες διαβίωσης όλων των αδέσποτων και κακοποιημένων σκυλάκων στον κόσμο και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να σταματήσουμε τη “μάστιγα” των αδέσποτων, με μία υιοθεσία. Επίσης, να μην ξεχνάμε πως οι σκύλοι ήταν και είναι πάντοτε στο πλευρό μας.

 Από το να μας κρατούν ασφαλείς και να είναι συνεργάτες μας σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, μέχρι και την ουσιαστική υποστήριξη που παρέχουν σε όσους συνανθρώπους μας είναι τυφλοί, κωφοί ή άτομα με ειδικές ανάγκες.

 Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως τα σκυλιά κάνουν πολλά για εμάς και η ημέρα αυτή είναι η δική μας ευκαιρία να δώσουμε κάτι πίσω σε εκείνα! Η Ημέρα του Σκύλου έχει δημιουργηθεί, με σκοπό τον εορτασμό όλων των φυλών – μικτών ή καθαρών.

Η συγκεκριμένη μέρα βοηθά στην ενημέρωση του κοινού, ώστε να μπορέσουν όλοι ανεξαιρέτως να αναγνωρίσουν εκείνα τα σκυλάκια που πρέπει να διασώζονται κάθε χρόνο από εθελοντές, φιλανθρωπικές οργανώσεις και καταφύγια.

 Στις 26 Αυγούστου κάθε χρόνο, αποδίδουμε φόρο τιμής σε αυτά τα απίστευτα ζώα που εργάζονται σκληρά και ανιδιοτελώς, για να προσφέρουν άνεση, ασφάλεια και χαρά σε όλους εμάς.

Υπάρχουν σκύλοι, που προστατεύουν την σωματική ακεραιότητα και την ελευθερία μας καθημερινά, εντοπίζοντας ναρκωτικές ουσίες και βόμβες ή ανασύροντας θύματα από συντρίμμια και τραγικές καταστάσεις.

Σκύλοι φύλακες στο πλάι των σωμάτων ασφαλείας. Σκύλοι προστάτες στο πλευρό ατόμων με αναπηρίες και προβλήμα

τα υγείας.

 Δεν θα μπορούσαμε, φυσικά, να μην αναφερθούμε και σε όλα τα κατοικίδια σκυλάκια, που έχουν μπει στα σπίτια, στις οικογένειες και στις καρδιές μας!

Ας αφήσουμε τα γεγονότα να μιλήσουν

 Ρίχνοντας μία ματιά σε μερικά απίστευτα γεγονότα, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τι ακριβώς παίζει με αυτά τα μοναδικά πλασματάκια.

 Μήπως γνωρίζατε ότι ο πιο επιτυχημένος κυνηγός στον κόσμο είναι το Αφρικανικό Κυνηγόσκυλο; Οι σκύλοι αυτής της φυλής έχουν ποσοστό επιτυχίας 50-70% σε κάθε τους κυνήγι και για αυτό μπήκαν και στο Record Guinness.

Ένα ακόμη παγκόσμιο βραβείο πηγαίνει στους Saluki, ως ένδειξη σεβασμού στην αρχαιότητα της φυλής. Χρονολογικά, η ακμή τους ήταν περί τα 329 π.Χ, στην Αρχαία Αίγυπτο, όπου βασίλευαν στο πλευρό των ευγενών.

Μάλιστα, μέχρι και σήμερα, υπάρχουν φήμες που ισχυρίζονται ότι αυτή η ράτσα εντοπίζεται σε γλυπτά στο Νότιο Ιράκ. Τα αντικείμενα αυτά απεικονίζουν έναν σκύλο που μοιάζει πολύ στους Saluki! Απίστευτο, έτσι;

 Είχατε καμία ιδέα πως τα σκυλιά έχουν τρία βλέφαρα ή δεν το είχατε προσέξει και οι ίδιοι ποτέ; Κι όμως! Το τρίτο καπάκι είναι μια ψευδομεμβράνη, που λέγεται haw και συμβάλλει στην λίπανση και την προστασία του ματιού.

Επίσης, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που συνδέονται αποκλειστικά με συγκεκριμένες ράτσες σκύλων. Για παράδειγμα, οι Shar-Peis και Chow Chows έχουν κατάμαυρες γλώσσες, ενώ τα λατρεμένα μας Δαλματίας παρουσιάζουν μερική κώφωση.

Αν σας ρωτούσαμε ποιος θα κέρδιζε έναν αγώνα τρεξίματος σε μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε ένα λαγωνικό και ένα τσιτάχ, θα υποστηρίζατε το δεύτερο, σωστά;

Λάθος, το λαγωνικό θα κέρδιζε! Τα εν λόγω σκυλάκια είναι εξαιρετικοί δρομείς, με ταχύτητα που φτάνει και τα 35 μίλια/ώρα!

Διάσημοι ήρωες σκύλοι

 Προς τιμήν της Ημέρας των Σκύλων αξίζει σίγουρα να αναφέρουμε μερικά από τα πιο φημισμένα σκυλιά του κόσμου, που μας εμπνέουν με τον ηρωισμό και το θάρρος τους.

Ένα εκπληκτικό παράδειγμα είναι ο Killian, ένας σκυλάκος της φυλής των Labrador Retrievers. Έσωσε τον μικρό του φίλο από παρατεταμένη κακοποίηση.

 Οι Jordan και Benjamin Hope είχαν προσλάβει ένα άτομο να φροντίζει τον γιό τους. Μάλιστα, ήταν τόσο σίγουροι για την επιλογή τους που εμπιστεύτηκαν την Alexis Khan.

Εκείνη όμως κακοποιούσε συστηματικά το παιδάκι της οικογένειας για 5 μήνες, μέχρι να παρέμβει ο σκύλος τους. Κάθε φορά που έμπαινε στο σπίτι η νταντά, εκείνος υπερασπιζόταν το μωρό μένοντας στο πλευρό του και γρυλίζοντας έντονα προς το μέρος της.

Οι γονείς ανησύχησαν και ύστερα από παρακολούθηση βεβαιώθηκαν για το τραγικό γεγονός της κακοποίησης – ο Killian τους είχε ανοίξει τα μάτια!

Μια άλλη καταπληκτική ιστορία αφορά ένα Golden Retriever, τον Toby. Κάποτε, λοιπόν, η αγαπημένη του ιδιοκτήτρια, η Debbie Parkhurst κόντεψε να πνιγεί με ένα κομμάτι μήλου που δεν μπορούσε να το αποβάλλει.

Τότε, ο σκυλάκος της έντρομος άρχισε να χοροπηδάει επάνω στο στομάχι της, μέχρι που εξανάγκασε το μήλο να βγει και έσωσε τη ζωή της αγαπημένης του “μαμάς”!

Η ιστορική προέλευση της Ημέρας των Σκύλων 

 Οφείλουμε την ξεχωριστή αυτή ημέρα στην Colleen Paige, συνήγορο της προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων και ειδική στον τρόπο ζωής των κατοικίδιων.

Η 26η Αυγούστου σηματοδοτεί την ημερομηνία που υιοθέτησε το πρώτο σκυλάκι ως μέλος της οικογένειας της.

 Έτσι, η συγκεκριμένη ημέρα έμεινε γνωστή ως η Ημέρα του Σκύλου σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα, αναγράφεται και στη σχετική νομοθεσία της Νέας Υόρκης!

Ιδέες για να γιορτάσετε την Ημέρα του Σκύλου

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε, αν θέλετε να γιορτάσετε εκείνη την ημέρα. Το σημαντικότερο από όλα θα ήταν, φυσικά, να υιοθετήσετε κάποιο αδέσποτο σκυλάκι και να του προσφέρετε τη θαλπωρή ενός ζεστού σπιτικού.

Ή, αν έχετε ήδη ένα κατοικίδιο, γιατί να μην το κακομάθετε λίγο και να του κάνετε δώρο μία ημέρα σε Spa για σκύλους;

Το Εθνικό Ίδρυμα Ημέρας Σκύλου υποστηρίζει όλες τις φυλές και τις ποικιλίες σκύλων και αποθαρρύνει τον κόσμο από την αγορά ζώων από φάρμες κουταβιών και ανήθικους εκτροφείς.

Εναλλακτικά, σας παροτρύνει να υποστηρίξετε αξιόπιστους κτηνοτρόφους ή να υιοθετήσετε από κάποιο καταφύγιο εκείνη την ημέρα, αλλά και όλο το χρόνο!

Σε περίπτωση που θέλετε να φιλοξενήσετε κάποιο αδεσποτάκι, αλλά δεν μπορείτε, μην σκάτε!

Γιατί δεν χρηματοδοτείτε τη φιλοξενία του σε κάποιο άλλο σπιτάκι, δωρίζοντας ένα μικρό ποσό κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα για τις ανάγκες του; Θα μαθαίνετε συχνά νέα του και θα έχετε τη δυνατότητα να το επισκέπτεστε.

Μία καλή λύση εορτασμού της ιδιαίτερης αυτής μέρας θα ήταν να δωρίσετε χρήματα σε μία φιλανθρωπική οργάνωση της επιλογής σας. Σίγουρα, υπάρχει κάποιο καταφύγιο κοντά στο σπίτι σας, που θα είναι τελείως πρόθυμο να σας ενημερώσει για την αποστολή του.

Αν, πάλι, θέλετε να κάνετε τη διαφορά, έχετε την επιλογή να διοργανώσετε ή να συμμετάσχετε σε κάποιον έρανο για τη συλλογή χρημάτων.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιο μεγαλοπρεπές event! Μπορείτε απλώς να τυπώσετε ορισμένα μπλουζάκια με φωτογραφία του δικού σας πανέμορφου σκυλάκου μαζί με ευχές για την ημέρα και να πουλήσετε.

Ανεξάρτητα από το ποσό που θα καταφέρετε να συγκεντρώσετε, είναι σίγουρο πως θα αυξήσετε την ενημέρωση του ευρύ κοινού και ίσως πείσετε και κάποιους να προσφέρουν εθελοντική εργασία σε οργανώσεις και καταφύγια.

Μια εξίσου καλή εναλλακτική για εσάς που έχετε κατοικίδιο είναι να δείτε μαζί την αγαπημένη σας ταινία με σκύλους.

Μια κλασική πρόταση είναι η Old Yeller, ή ο Hachiko : (Η Ιστορία ενός Σκύλου Ακίτα) που υπόσχονται να σας ταξιδέψουν συναισθηματικά και να σας συναρπάσουν με τον απίστευτο δεσμό μεταξύ σκύλων και ανθρώπων.

Αν προτιμάτε κάτι λιγότερο συγκινητικό, σας προτείνουμε το παιδικό 101 σκυλάκια Δαλματίας ή την ρομαντική κωμωδία, η Λαίδη και ο Αλήτης!

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκύλων είναι μια ημέρα εορτασμού και χαράς, αφιερωμένη σε όλα τα αγαπημένα μας τετράποδα που έχουμε την τύχη να μας συντροφεύουν και να μας βοηθούν καθημερινά.

Είναι η τέλεια ευκαιρία για εσάς που θέλατε τόσο καιρό να αποκτήσετε ένα σκυλάκι, να το υιοθετήσετε τώρα! Βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να προσφέρετε αν θέλετε.

Όσο για εσάς που έχετε ήδη κατοικίδιο σκύλο, τι περιμένετε; Πάρτε τον αμέσως αγκαλιά και ευχηθείτε του! Δείξτε του πόσο πολύ τον αγαπάτε και περάστε αυτή τη μέρα μαζί.

Η πηγή μας

ΥΦΑΣΜΑΤΑΔΙΚΟ
Ιωάννα Δουκίδου
inbound8816957923469394781
inbound850971774703598034
inbound7323223120307532427
inbound7093417864934972758
DIVA
ΠΙΝΕΛΑ
Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό
Σιώπης Ιωάννης
ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ
Ειρήνη Μπουζίνη