You are currently viewing Πρώτη μέρα στο σχολείο

Πρώτη μέρα στο σχολείο

  • Post category:Παιδί

Σήμερα τα παιδιά πήγανε σχολείο. Και θα πηγαίνουν για μέρες, μήνες, χρόνια. Για άλλα θα είναι πιο εύκολο και άλλα θα δυσκολεύονται.

Γενικά, θα καίγονται ν’ ακούσουν μπράβο κι ας μην το δείχνουν πάντα, θα φωτίζουν τα ματάκια τους με κάθε “επιτυχία” κι ας το παίζουν ορισμένα σκληρά κι αδιάφορα.

Ειδικά, γονείς, συγγενείς και δασκάλους-ες θα θέλουν να σας κάνουν περήφανους-ες και θα τρέμουν με κάθε ύψωμα της φωνής “γιατί δεν τέλειωσαν τα μαθήματά τους” και θα βουλιάζουν με κάθε απογοητευμένο βλέμμα σας, επειδή έκαναν λάθος στην ορθογραφία. 

Ειδικότερα, θα συνδέουν την αυταξία τους με τις επιδόσεις και την αυτοεκτίμησή τους με την αποδοχή μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Κι αυτά τα γενικά, ειδικά και ειδικότερα είναι βαριά φορτία για τις πλάτες τους.

Εσείς να τα ξεφορτώσετε απ’ τα βάρη, όπως τους παίρνετε το μεσημέρι την ασήκωτη τσάντα απ’ τους μικρούς ώμους. Πρώτα αγαπήστε τα και μετά αποδεχτείτε τα είτε τα καταλαβαίνετε είτε όχι. Είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για αυτά.

Βοηθήστε να βρουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους και θα νιώσουν όμορφα να εργάζονται πάνω σ’ αυτό που είναι καλοί-ές. Και έτσι θα χτίσουν αυτοπεποίθηση. Και έτσι θα είναι χαρούμενα κάνοντας αυτό που τους αρέσει και αποδίδοντας σε αυτό που τους πάει. 

Δεν έχει σημασία τι θέλατε εσείς, εμείς, ο παππούς, η γιαγιά και ο γείτονας. Σημασία έχει τι θέλουν και τι μπορούν αυτά. Δώστε ένα χεράκι να το βρουν και μια χαμογελάρα όταν το καταφέρουν και θα σας ευχαριστούν για πάντα κι ας μην το ξέρουν ακόμα.

Και ξέρετε. Είναι απαραίτητο να παίζουν να λερώνονται, να θυμώνουν, να μαλώνουν, να βγάζουν γλώσσα, να φαντάζονται. Κανονικά είναι απαραίτητο όσων χρόνων και να είμαστε. 

Καλή και χαρούμενη σχολική χρονιά σε όλα τα μικρά και μεγάλα παιδιά! Φέτος να νιώσουν φροντισμένα.

Λίγα λόγια για την αρθρογράφο 

Η Άννα Μπαντή σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Τον τελευταίο χρόνο έχει βρει τον τρόπο να συνδυάσει το ενδιαφέρον της για τα παιδιά και την αγάπη της για τα βιβλία, γράφοντας τα δικά της παιδικά βιβλία «Γιούκι η λευκή δράκαινα», “Σιέλος ένας μικρός γαλαζόδρακος ανάμεσα στους κόκκινους”, “Είμαι κακιά ή είμαι καλή;”.

ΥΦΑΣΜΑΤΑΔΙΚΟ
Ιωάννα Δουκίδου
inbound8816957923469394781
inbound850971774703598034
inbound7323223120307532427
inbound7093417864934972758
DIVA
ΠΙΝΕΛΑ
Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό
Σιώπης Ιωάννης
ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ
Ειρήνη Μπουζίνη