You are currently viewing Χριστούγεννα στη Βέροια – Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Χριστούγεννα στη Βέροια – Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Χριστούγεννα στους Δρόμους της Πόλης μέχρι τις 31/12

Παρασκευή 15/12 έως και Πέμπτη 4/01
Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας
Χριστουγεννιάτικο Τρενάκι

Με το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και το σφύριγμα του Χριστουγεννιάτικου τρένου μυρίζει… Χριστούγεννα στη Βέροια. Πρόκειται για μια ιδέα της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου που υλοποιείται από το Δεκέμβριο του 2016 με αρωγό και συν διοργανωτή το Δήμο Βέροιας με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας.
Πέρα όμως από τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες που ακούγονται κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι που επιβαίνουν έχουν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν ενδιαφέροντα πράγματα για σημαντικά μνημεία της Βέροιας, που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, όπως είναι το κτίριο του Δημαρχείου, η αρχαία ρωμαϊκή οδός, η Εκκλησία του Χριστού και η πρόσφατα αποκατεστημένη Παλιά Μητρόπολη, δυο από τους σημαντικότερους βυζαντινούς ναούς της πόλης, το παλιό Δικαστικό Μέγαρο κ.α. Ουσιαστικά η διαδρομή έχει τουριστικό, πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Είναι μια πετυχημένη δράση που αγκαλιάστηκε απ’ όλους τους Ημαθιώτες αλλά και κατοίκους των γύρω νομών.

Διαδρομή: πλατεία Δημαρχείου (αφετηρία), οδοί Βενιζέλου, Μαλακούση, Κεντρικής, πλατεία Δημαρχείου

Πέμπτη 21.12 & 28.12, 18:00-18:30 και 20:00-20:30
Γιορτινές ιστορίες κάτω από το φως της λάμπας

Η ανάγνωση χριστουγεννιάτικων ιστοριών μόλις πέσει το σκοτάδι, παρεμβαίνει με φαντασία και ευαισθησία στην καθημερινότητα της πόλης. Με γιορτινή διάθεση σε σκοτεινά περάσματα, σοκάκια και πίσω δρομάκια κάτω από το φως της λάμπας διαβάζουμε γιορτινές ιστορίες και παραμύθια για όλους.
Σύλληψη – Περφόρμανς: Κατερίνα Αναστασίου, καθηγήτρια του τμήματος εικαστικών της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας
Οργάνωση: ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας

πού: σε περάσματα, σοκάκια και πίσω δρομάκια (η ενημέρωση θα γίνει με σχέδιο-χαρτογράφηση)

Σάββατο 23/12, 12:00 – 15:00
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας
Ευχολόγιο στο δρόμο

Ελάτε να ανταλλάξουμε ευχές, να γεμίσουμε τον αέρα με ελπίδα, χαρά και όμορφες σκέψεις που θα ταξιδέψουν μέσα από τη φαντασία και τη φωνή μας μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου. Συναντήστε μας έξω στον δρόμο να ευχηθούμε όλοι μαζί για όλα αυτά που επιθυμούμε, αγαπάμε και νοιαζόμαστε και ας βοηθήσουμε τις ευχές να ταξιδέψουν μακριά μέσα από το μοίρασμα και τη συνάντηση.

Σύλληψη: Καλλιόπη Σίμου
Οργάνωση: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας
Συντονίζουν- Συμμετέχουν: Καλλιτεχνικοί συνεργάτες του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Μαθητές των εργαστηρίων και όλοι εσείς!

πού: Κεντρική αγορά της Βέροιας

Σάββατο 23/12, 12:00
Σχολή χορού-Φιλαρμονική & Νεανική Χορωδία της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας
Χριστουγεννιάτικη συνάντηση
Πώς θα σας φαινόταν αν τη στιγμή που ψωνίζατε, περπατούσατε ή πίνατε την ζεστή σας σοκολάτα στην αγορά… ουπς… χορός και μουσικές μας συναντούν για να ομορφύνουν το πρωινό μας στην αγορά!
πού: Κεντρική Αγορά της Βέροιας

Κυριακή 24/12, 09:30 – 2.30
Η Φιλαρμονική στους δρόμους της πόλης
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας δίνει τον γιορτινό τόνο, με χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα στο κέντρο, στις γειτονιές και στην Χριστουγεννιάτικη πλατεία της πόλης!
Μαέστρος: Βαλάντης Κυριακίδης
πού: Στους δρόμους και στην αγορά της πόλης – Χριστουγεννιάτικη πλατεία Ελιάς

Κυριακή 24/12, 10:00
Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου και Περιχώρων
Ρουγκάτσια
Ένα από τα παλαιότερα έθιμα της Μακεδονίας όπου αναβιώνει στο κάμπο του Ρουμλουκιού και συγκεκριμένα στο Μακροχώρι Ημαθίας, τα Ρουγκάτσια θα αναβιώσει για τριακοστή φορά ο Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου και Περιχώρων σε κεντρικούς δρόμους της Βέροιας συνοδεία ζουρνάδων.
Πρόκειται για άνδρες φουστανελοφόρους που φέρουν σπαθιά και επί Τουρκοκρατίας προφύλαγαν τους κατοίκους από επιθέσεις ληστών το διάστημα του 12 ήμερου. Σκοπός τους ήταν η συγκέντρωση αγαθών και χρημάτων για την ανέγερση είτε σχολείων είτε κάποιας εκκλησίας αλλά και για να βοηθήσουν τις άπορες οικογένειες.
Το μπουλούκι θα επισκεφθεί τον Μητροπολίτη, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο και άλλες αρχές του τόπου και κατά τη διάρκεια της πορείας θα σταυρώσουν τις εισόδους των σπιτιών και των καταστημάτων για υγεία και ευημερία.
πού; στους δρόμους της και στην αγορά της πόλης – Χριστουγεννιάτικη πλατεία Ελιάς

Κυριακή 24/12, 10:30 – 13.00
Τμήμα Λαογραφίας της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας
Ρουγκάτσια

Ένα από τα ωραιότερα έθιμα της περιοχής που τελούνται έως και σήμερα µε κάποιες παραλλαγές σε σχέση µε το παλιό τυπικό, είναι τα Ρουγκάτσια. Πρόκειται για µία ομάδα φουστανελοφόρων που φέρουν σπαθιά και κατά την διάρκεια του Δωδεκαηµέρου περιφέρονται στα χωριά του κάμπου χορεύοντας µε τους ήχους των ζουρνάδων και του νταουλιού σε κάθε σπίτι που επισκέπτονται έναν κύκλο τεσσάρων συνεχόμενων χορών. Κύριος σκοπός της τέλεσης του εθίμου είναι η συγκέντρωση χρημάτων, παλαιότερα γεννημάτων, που τα προσφέρει ο νοικοκύρης του κάθε σπιτιού που επισκέπτονται, σαν ενίσχυση για την οικοδόμηση νέου ναού ή την συντήρηση παλαιού, πολλές φορές δε και σχολικού κτιρίου στο χωριό από το οποίο κατάγονται οι χορευτές της ομάδας.

πού: Στους δρόμους και στην αγορά της πόλης – Χριστουγεννιάτικη πλατεία Ελιάς

Κυριακή 24/12, 19:30
Πολιτιστικός Σύλλογος Βεργίνας «ΑΙΓΕΣ»
Ρουγκάτσια

Μία ομάδα φουστανελοφόρων με τους ήχους ζουρνάδων και νταουλιού θα ξεκινήσει από την πλατεία Ωρολογίου στις 5:30μ.μ. και θα κατηφορίσει την οδό Μητροπόλεως. Στην εκκλησία της Μητρόπολης θα γίνει το ‘’προσκυνητό’’. Έπειτα θα ξεχυθεί στους δρόμους με τα εμπορικά καταστήματα. Θα καταλήξει στις 7:30μμ στη Χριστουγεννιάτικη πλατεία, όπου θα παρουσιάσει τα Ρουγκάτσια της Βεργίνας.
Χοροδιδάσκαλος : Τσιρογιάννης Σωτήρης.

πού: Στους δρόμους και στην αγορά της πόλης – Χριστουγεννιάτικη πλατεία Ελιάς

Τρίτη 26/12, 09:00
Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου και Περιχώρων
Ρουγκάτσια – Γουρουνοχαρά

Ένα από τα παλαιότερα έθιμα της Μακεδονίας όπου αναβιώνει στο κάμπο του Ρουμλουκιού και συγκεκριμένα στο Μακροχώρι Ημαθίας, τα Ρουγκάτσια θα αναβιώσει για τριακοστή φορά στους δρόμους και τα στενά του Μακροχωρίου με τη συνοδεία ζουρναδων.
Πρόκειται για άνδρες φουστανελοφόρους που φέρουν σπαθιά και επί Τουρκοκρατίας προφύλαγαν τους κατοίκους από επιθέσεις ληστών το διάστημα του 12 ήμερου. Σκοπός τους ήταν η συγκέντρωση αγαθών και χρημάτων για την ανέγερση είτε σχολείων είτε κάποιας εκκλησίας αλλά και για να βοηθήσουν τις άπορες οικογένειες.
Στη συνέχεια γύρω στις 11.30π.μ. τα Ρουγκάτσια θα οδηγηθούν στον τελικό προορισμό τους την “Γουρουνοχαρά” στην διασταύρωση Βασ. Παύλου κ Σωτηρίου Ιωάννη, όπου εκεί ο σύλλογος προσφέρει παραδοσιακή χοιρινή τηγανιά φτιαγμένη από λίγδα και άφθονο κόκκινο κρασί όπου και ακολουθεί γλέντι για τον κόσμο.
πού; στους δρόμους και τα στενά του Μακροχωρίου

 

Σάββατο 30/12, 10.00

Δήμος Βέροιας -Εύξεινος Λέσχη Βέροιας
Μωμό ‘εροι
Το πανάρχαιο έθιμο των Μωμό ’ερων παρουσιάζει για όγδοη χρονιά στους δρόμους και στα σοκάκια της Βέροιας η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, με τρόπο αυτούσιο και παραδοσιακό, όπως ακριβώς το μετέφεραν οι πρόγονοί μας από τον Πόντο.
Τo Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023 από νωρίς το πρωί, θα κάνουν την εμφάνιση στους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης τα Μωμο’ έρια, που θα
θα ΄΄αναστατώσουν΄΄ ευχάριστα ολόκληρη την πόλη και θα τονίσουν ακόμα περισσότερο τη χαρούμενη διάθεση μας εν όψει των εορτών.
Η ομάδα αφού κινηθεί σε όλη την πόλη θα καταλήξει το μεσημέρι στη διασταύρωση των οδών Ιπποκράτους και Πρ. Ηλία, στον πεζόδρομο όπου θα ακολουθήσει πλούσιο ποντιακό γλέντι.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΩΜΕΝΟΥ
Ο Μώμος ήταν ο θεός το γέλιου και της σάτιρας. Η προσωποποίηση της μομφής και της κατηγορίας. Οι ιερείς του Μώμου είναι οι Μωμόγεροι. Οι Πόντιοι, αν και φανατικοί χριστιανοί, κληρονόμησαν την αρχαιότερη ομιλούμενη ποντιακή ελληνική διάλεκτο και διατήρησαν πολλές αρχαιοπρεπείς συνήθειες από τους προγόνους τους. Κατά τη διάρκεια του Δωδεκαήμερου εκτός των συνηθισμένων χριστιανικών εορτών, σε πολλά χωριά «εποίναν και τοι Μωμοέρτς»… «έβγαιναν τα Καρναβάλια»… οι «Κοτσαμάν»!
Σήμερα το δρώμενο συνεχίζεται από νέους τρίτης και τέταρτης πλέον γενιάς, διατηρώντας όχι μόνο τον ψυχαγωγικό αλλά και τον ευετηριακό, γονιμικό, μαγικοθρησκευτικό του χαρακτήρα.
Στην αυλή του κάθε σπιτιού-μαγαζιού τους περιμένει στρωμένο τραπέζι με πλούσια εδέσματα, τσίπουρο και παραδοσιακά γλυκά. Ο ταμίας ή ο αρχηγός του θιάσου εύχεται σ΄ όλα τα μέλη της οικογένειας και τους παρευρισκόμενους «Υείαν, ευλογίαν και καληχρονίαν και αρνικά παιδία και θελκά μουσκάρια». Τότε ένα μέλος της οικογένειας προσφέρει χρήματα στο ταμείο των Μωμόερων. Ακολουθεί χορευτική επίδειξη των 12 Μωμόερων σύμφωνα με τα παραγγέλματα του αρχηγού οι οποίοι συμβολίζουν τους 12 μήνες του χρόνου και ακολουθεί χορός κατά παραγγελία του σπιτονοικοκύρη.
Κατά τη διάρκεια του χορού των μωμόγερων, το θεατρικό τμήμα του θιάσου (είναι άλλα άτομα) πραγματοποιεί σκηνές γέλιου και χαράς όταν ενώ όλοι πίνουν τσίπουρο και γεύονται τα εδέσματα, κάποιος μιλημένος θεατής κλέβει τη νύφη του θεατρικού και κρύβεται μαζί της. Συνήθως κατ΄ εντολή του αρχηγού τρέχουν προς αναζήτησή τους και με τη βοήθεια του διαβόλου ή άλλων μελών του θιάσου δεν αργούν να τους ανακαλύψουν.
Στη συνέχεια ο γιατρός, εξετάζει τη νύφη και διαπιστώνει τη σεξουαλική της κακοποίηση. Το πρόστιμο είναι ανάλογο της οικονομικής κατάστασης του απαγωγέα και ορίζεται από τον τσανταρμά (λαϊκός δικαστής), που έχει ήδη συνωμοτήσει. Η εξέταση της νύφης, που προσποιείται την ατιμασμένη, είναι μία από τις πιο κωμικές σκηνές του δρώμενου και παρακολουθείται με μεγάλο ενδιαφέρον από το παρευρισκόμενο πλήθος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι όταν ο θίασος εντοπίσει θεατή με οικονομική άνεση ή ξένο, τον υποδεικνύει στη νύφη, η οποία (άντρας ων ) τον απαγάγει κρατώντας τον στους ώμους της.
Στο θεατρικό δρώμενο οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι τρεις, ο γέρος Κιτί Γοτσά, η νύφη και ο “αράπης”. Η αλλαγή του χρόνου και η αναγέννηση της φύσης συμβολίζεται με τη νύφη η οποία ερωτοτροπεί με τον νέο (ο νέος είναι ο “αράπης”). Στο δρώμενο εναλλάσσεται η απαγωγή της νύφης από τον νέο “αράπη” με τον γέρο Κιτί Γοτσά και με τους τυχαίους παρευρισκόμενους.
πού: Στους δρόμους, στην αγορά της πόλης – Χριστουγεννιάτικη πλατεία Ελιάς

Κυριακή 31/12, 9:30 – 14.30
Η Φιλαρμονική στους δρόμους της πόλης
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας δίνει τον γιορτινό τόνο, με χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα στο κέντρο, στις γειτονιές και στην Χριστουγεννιάτικη πλατεία της πόλης!
Μαέστρος Βαλάντης Κυριακίδης
πού: Στους δρόμους και στην αγορά της πόλης – Χριστουγεννιάτικη πλατεία Ελιάς

ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας

Συμπλήρωσε το email σου για να πάρεις το εκπτωτικό κουπόνι!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Συμπλήρωσε το email σου για να πάρεις το εκπτωτικό κουπόνι!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.