You are currently viewing Η ιστορία πίσω από την φωτογραφία της πολύτεκνης αγρότισσας μέσα στο αντίσκηνο, που ήταν μόλις 32 ετών

Η ιστορία πίσω από την φωτογραφία της πολύτεκνης αγρότισσας μέσα στο αντίσκηνο, που ήταν μόλις 32 ετών

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1936 σε ένα χωράφι στην περιοχή Νιπόμο της Καλιφόρνια, όπου είχε εγκατασταθεί πρόχειρα η μητέρα με τα εφτά παιδιά της. Η φωτογράφος, Δωροθέα Λανγκ, συνάντησε τυχαία τη γυναίκα, που θα την έκανε διάσημη σε όλο τον κόσμο….

Έχοντας σπουδάσει φωτογραφία σε Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και μετά από κάποια χρόνια εργασίας σε φωτογραφικά στούντιο, η Δωροθέα Λανγκ αποφάσισε να βγει έξω από αυτά και να φωτογραφίσει σκηνές από την ζωή των αγροτών στην Αμερική….

Στα μέσα της δεκαετίας του ’30 δέχτηκε πρόταση από το Υπουργείο Γεωργίας να ταξιδέψει σε διάφορες περιοχές των Η.Π.Α και να φωτογραφίσει την καθημερινότητα των αγροτών, μετά από κάποιες παροχές ου τους είχε κάνει ο πρόεδρος Ρούσβελτ….

Η φωτογράφος δέχτηκε και έπιασε αμέσως δουλειά….

Η συνάντηση με τη φτωχή μητέρα Τον Μάρτιο του 193 η Δωροθέα Λανγκ βρισκόταν στον κάμπο του Νιπόμο της Καλιφόρνιας, όταν συνάντησε τυχαία μια γυναίκα με τα παιδιά της….

Το σκηνικό ήταν απλό και φτωχικό. Όπως και η ζωή των εικονιζόμενων. Μια πρόχειρα στερεωμένη τέντα και λιγοστά υπάρχοντα, τα περισσότερα μέσα σε δύο βαλίτσες και μια καρέκλα, ήταν ολόκληρη η περιουσία της πολυμελούς οικογένειας….

Όπως αποκάλυψε αργότερα η ίδια η Λανγκ, δεν ρώτησε τίποτα για την ιστορία της οικογένειας, ούτε καν το όνομα της μητέρας. Μόνο την ηλικία της. Ήταν 32 ετών, αλλά από τις κακουχίες φαινόταν πολύ μεγαλύτερη. Αφού τράβηξε τις φωτογραφίες, η Λανγκ, υποσχέθηκε στη μητέρα, ότι δεν θα τις δημοσίευε….
Είπε όμως ψέματα….

Η δημοσίευση φωτογραφιών βοήθησε τους φτωχούς εργάτες Χωρίς να χάσει καιρό, έστειλε κάποιες από τις φωτογραφίες στον τύπο της εποχής. Το ρεπορτάζ που τις συνόδευσε ανέφερε πώς 2.500 με 3.000 περίπου αγρότες, πέθαιναν από την πείνα στον κάμπο του Νιπόμο, γεγονός που ευαισθητοποίησε πολλούς ανθρώπους….
Μέσα στις επόμενες (από τη δημοσίευση) ημέρες, κατέφθασαν στον καταυλισμό, τόνοι από τρόφιμα, ρούχα και αγαθά πρώτης ανάγκης. Χωρίς να το επιδιώξει, η Δωροθέα Λανγκ είχε γίνει η αιτία για να βοηθηθούν χιλιάδες φτωχοί εργάτες. Αργότερα σε συνέντευξή της ανέφερε για τη φωτογραφία με τη «μετανάστρια Μητέρα»:

«Καθόταν σ’ αυτή τη σκηνή τριγυρισμένη από τα παιδιά της και φάνηκε να αντιλαμβάνεται πως οι εικόνες μου μπορεί να τη βοηθούσαν. Γι’ αυτό και με βοήθησε. Η σχέση μας ήταν κατά κάποιο τρόπο ισότιμη. Η σοδειά στο Νιπόμο είχε παγώσει και έτσι δεν υπήρχε δουλειά για κανέναν. Όμως δεν πλησίασα τις σκηνές των υπόλοιπων εξαθλιωμένων αγροτών. Δεν ήταν απαραίτητο. Το ήξερα πώς είχα καταγράψει αυτό που ήταν η ουσία της αποστολής μου»….


Η Δωροθέα Λανγκ είχε καταλάβει πολύ σωστά. Οι φωτογραφίες της σύντομα έγιναν σύμβολο της οικονομικής κατάστασης και της δυστυχίας όλων των αγροτών στην Αμερική. Μετά την πρώτη δημοσίευση σε εφημερίδες, οι φωτογραφίες αναδημοσιεύτηκαν ξανά και ξανά μέχρι που έγιναν διάσημες σε όλο τον κόσμο. Η φωτογράφος δεν πληρώθηκε ποτέ για τα πνευματικά δικαιώματα των λήψεών της, μιας και τότε εργαζόταν για λογαριασμό της κυβέρνησης. Κέρδισε όμως δόξα και αναγνωρισιμότητα, που εκτόξευσε την καριέρα της. Η  αγρότισσα αποκαλύπτει την ταυτότητά της Τα στοιχεία της εικονιζόμενης μητέρας δεν έγιναν γνωστά μέχρι το 1976, όταν η ίδια αποκάλυψε την ταυτότητά της. Ονομαζόταν Φλόρενς Τόμπσον. Γεννήθηκε στην Οκλαχόμα και μεγάλωσε μέσα στη φτώχια, καθώς ο πατέρας της, τους είχε εγκαταλείψει. Σε ηλικία 17 ετών παντρεύτηκε το γιο ενός αγρότη, με τον οποίο απέκτησε 7 παιδιά. Η πολυπληθής οικογένεια ζούσε επίσης φτωχικά, όπως και οι περισσότεροι αγρότες εκείνης της περιόδου….
Όταν η Τόμπσον ήταν έγκυος στο 7ο παιδί της, δηλαδή την περίοδο που τραβήχτηκε η φωτογραφία, ο άντρας της πέθανε από φυματίωση. Η γυναίκα, που έμεινε μόνη προσπαθώντας να εξασφαλίσει φαγητό για τον εαυτό της και τα 6 παιδιά της, λίγο αργότερα γνώρισε τον επόμενο σύζυγό της με τον οποίο απέκτησε άλλα τρία παιδιά. Παρόλο που έγινε διάσημη λόγω των φωτογραφιών της Λανγκ, η ζωή της Τόμπσον δεν άλλαξε ριζικά. Συνέχισε να ζει φτωχά. Πέθανε σε ηλικία 83 ετών στην Καλιφόρνια μετά από μάχη με τον καρκίνο. Για τα νοσήλια της είχε δεχτεί φιλανθρωπία, καθώς ακόμα και στα βαθιά της γεράματα, ήταν φτωχή. Το 1998 η φωτογραφία με τη «μετανάστρια μητέρα» έγινε γραμματόσημο. Την ίδια χρονιά, μία εκτύπωση της φωτογραφίες με χειρόγραφες σημειώσεις της Λανγκ πουλήθηκε προς 244 χιλιάδες δολάρια από τον οίκο Σοθμπις, ενώ το 2002 πουλήθηκε μια αυθεντική εκτύπωση της Λανγκ προς 141 χιλιάδες, από τον οίκο Κρίστις….

Πηγή Μηχανή του χρόνου