You are currently viewing Παγκόσμια ημέρα κοινωνικής δικαιοσύνης

Παγκόσμια ημέρα κοινωνικής δικαιοσύνης

Παγκόσμια ημέρα διεθνούς δικαιοσύνης 17/07

Ημέρα της Διεθνούς Ποινικής Δικαιοσύνης: Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου, Josep Borrell, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κάθε χρόνο, στις 17 Ιουλίου, τιμούμε την ιστορική θέσπιση του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) το 1998, ως σημαντική στιγμή για να συλλογιστούμε τη σημασία της καταπολέμησης της ατιμωρησίας και της απόδοσης δικαιοσύνης για τα θύματα των πλέον σοβαρών εγκλημάτων: της γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Ως το πρώτο και μοναδικό μόνιμο διεθνές ποινικό δικαστήριο στον κόσμο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο διαδραματίζει καίριο ρόλο σε μια κοινή παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες και στην προώθηση της καταπολέμησης της ατιμωρησίας για διεθνή εγκλήματα. Παρά τον καίριο αυτό ρόλο, το έργο και η ανεξαρτησία του εξακολουθούν να τίθενται συχνά υπό αμφισβήτηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να προστατεύει τη δικαστική ανεξαρτησία του ΔΠΔ και την ακεραιότητα του Καταστατικού της Ρώμης. Τασσόμαστε σθεναρά κατά οποιαδήποτε προσπάθειας απαξίωσης του Δικαστηρίου και παρεμπόδισης του έργου του.

Θα συνεργαστούμε με το Δικαστήριο και όλα τα κράτη για να καταστήσουμε το ΔΠΔ ισχυρότερο και αποτελεσματικότερο, μεταξύ άλλων μέσω της εν εξελίξει διαδικασίας επανεξέτασης της λειτουργίας του Δικαστηρίου, διασφαλίζοντας παράλληλα την τήρηση και την προστασία των βασικών αρχών και αξιών που περιλαμβάνονται στο Καταστατικό της Ρώμης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει διπλωματική, πολιτική και οικονομική στήριξη στο ΔΠΔ, προκειμένου αυτό να μπορεί να επιτελεί αποτελεσματικά το ζωτικό του έργο προς υποστήριξη των θυμάτων σοβαρών διεθνών εγκλημάτων. Επιπλέον, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την οικουμενική κύρωση και την πλήρη εφαρμογή του Καταστατικού της Ρώμης.

Το ΔΠΔ μπορεί να εκπληρώσει την εντολή του μόνο με την ενεργό δέσμευση, τη συνεργασία και την υποστήριξη των συμβαλλόμενων κρατών. Η ΕΕ καλεί όλα τα κράτη να συνεργαστούν με το ΔΠΔ και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την προάσπιση του κράτους δικαίου, είτε στο ΔΠΔ είτε στα εθνικά τους δικαστήρια.

Σήμερα αποτίουμε επίσης φόρο τιμής στο πλήθος των αφοσιωμένων και θαρραλέων ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα της διεθνούς δικαιοσύνης και επιζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη για αποτρόπαια εγκλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα Fatou Bensouda για το έργο που άσκησε με αποφασιστικότητα και αφοσίωση τα τελευταία 17 χρόνια, πρώτα ως αναπληρώτρια Εισαγγελέας και, στη συνέχεια, ως Εισαγγελέας του ΔΠΔ. Ταυτόχρονα, χαιρετίζουμε τον διορισμό του κ. Karim Khan ως Εισαγγελέα του ΔΠΔ στις 16 Ιουνίου και επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στο έργο της Εισαγγελίας. Επιπλέον, η κοινωνία των πολιτών και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδραματίζουν καίριο ρόλο για τη διασφάλιση της αποκάλυψης, της τεκμηρίωσης και της καταγγελίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία των θυμάτων διεθνών εγκλημάτων και των δικαιωμάτων τους.

Η Ημέρα της Διεθνούς Ποινικής Δικαιοσύνης μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, για την ενίσχυση του συστήματος της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δράστες των πλέον σοβαρών εγκλημάτων θα προσάγονται στη δικαιοσύνη και θα λογοδοτούν για τις πράξεις τους. Το οφείλουμε στα θύματα των αποτρόπαιων αυτών εγκλημάτων.

Η ατιμωρησία δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή. Πουθενά και για κανέναν.

Την εν λόγω απόφαση του Συμβουλίου προσυπογράφουν οι υποψήφιες χώρες Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Μαυροβούνιο, Σερβία και Αλβανία[1], η χώρα της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης και δυνάμει υποψήφια Βοσνία και Ερζεγοβίνη, οι χώρες της ΕΖΕΣ Ισλανδία και Νορβηγία, μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καθώς και η Ουκρανία, η Δημοκρατία της Μολδαβίας και η Γεωργία.

[1] Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Αλβανία εξακολουθούν να συμμετέχουν στη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης.

ΥΦΑΣΜΑΤΑΔΙΚΟ
Ιωάννα Δουκίδου
inbound8816957923469394781
inbound850971774703598034
inbound7323223120307532427
inbound7093417864934972758
DIVA
ΠΙΝΕΛΑ
Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό
Σιώπης Ιωάννης
ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ
Ειρήνη Μπουζίνη