You are currently viewing “Στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον των παιδιών μας”

“Στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον των παιδιών μας”

  • Post category:Παιδί

Πραγματοποιήθηκε η ομιλία τις Δρ. Καλλιόπη Μόσχου

Η ομιλία με τίτλο “Στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον των παιδιών μας” που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο, δεν ήταν μια συνηθισμένη ομιλία. 
Η εισηγήτρια, Δρ. Μόσχου Καλλιοπη, έμπειρη εκπαιδευτική σύμβουλος, μετέτρεψε το θέμα αυτό σε άμεσο, σχεδόν προσωπικό για κάθε έναν από τους παρευρισκόμενους.
Μίλησε με τρόπο επεξηγηματικό και εποικοδομητικό για τον τρόπο με τον οποίο ως γονείς πρέπει να προσεγγίζουμε τα παιδιά μας, αναφέρθηκε σε κάθε πλευρά της επικοινωνίας τόσο του γονιού προς τα παιδιά όσο και του παιδιού προς τον εαυτό του και τον έξω κόσμο.
Ανέλυσε τις προκλήσεις του μέλλοντος και τις δυσκολίες που καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε ως απόρροια των νέων δεδομένων που διαμορφώνουν τα σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα, και για την μεγάλη ευθύνη των γονιών για την καλλιέργεια στα παιδιά κριτικής σκέψης, για την σημασία ανάπτυξης κοινωνικών συναισθημάτων, εξίσου και παράλληλα με τις γνωστικές ικανότητες.
Στάθηκε στους τρόπους που μπορεί να περάσει στο παιδί η δράση της άμυνας χωρίς βία και στην σημασία της παρότρυνσης των γονέων προς αυτή την κατεύθυνση.
Ανέπτυξε την αναγκαιότητα της ενσυναίσθησης τόσο από πλευράς των γονέων όσο και των παιδιών. Τόνισε την σημασία στην καλλιέργεια της προσοχής, της σωστής συμπεριφοράς και του σεβασμού προς όλα τα όντα.
Ζητήματα που αποτελούν προβληματισμούς όλων μας, τα προσέγγισε με απλότητα με παραδείγματα και αμεσότητα στο λόγο και στη συνολική παρουσία δίνοντάς μας τροφή για σκέψη, για το πως να γίνουμε καλύτεροι για τους εαυτούς μας και για τα παιδιά μας, παρέχοντας ταυτόχρονα καλύτερους τρόπους επικοινωνίας με τα παιδιά μας. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε την Δόκτορα για τον τρόπο που προσέγγισε τις ερωτήσεις και ιδιαιτέρως για την προθυμία της να απαντήσει και σε ερωτήσεις εκτός κοινού.
 
Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού σχολείου Βέροιας
Από Έυη Δαμιανάκη