You are currently viewing Παγκόσμια εβδομάδα θηλασμού 1 – 7 Νοεμβρίου

Παγκόσμια εβδομάδα θηλασμού 1 – 7 Νοεμβρίου

Φετινό θέμα θηλασμός και εργασία

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙA

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού (ΠΕΘ) είναι μια παγκόσμια εκστρατεία για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για θέματα που αφορούν τον θηλασμό. Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού εορτάζεται 1 με 7 Νοεμβρίου.

 

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί εξόχως σημαντικό ζήτημα. Στόχος είναι η ενθάρρυνση του θηλασμού και η προαγωγή της υγείας των βρεφών σε όλο τον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η UNICEF, η WABA και άλλοι οργανισμοί, καθώς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ( ΜΚΟ) συστήνουν, υποστηρίζουν και προωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο δράσεις και μέτρα, που προάγουν τον μητρικό θηλασμό και παράλληλα συμμετέχουν στον εορτασμό της ΠΕMΘ.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού-World Breastfeeding Week (WBW) της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) γιορτάζεται από το 1992  και κάθε χρόνο 1-7 Αυγούστου από υποστηρικτές του θηλασμού σε πάνω από 170 χώρες.
Στην Ελλάδα ο εορτασμός της ΠΕΘ έχει καθιερωθεί από το 1996 να πραγματοποιείται κάθε χρόνο 1-7 Νοεμβρίου.
Η ΠΕΘ εγκρίνεται και υποστηρίζεται από τη UNICEF, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τη  Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και Υπουργεία Υγείας πολλών χωρών.

 

Το θέμα της φετινής εορτής, θα επικεντρωθεί στον ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ.

Το μητρικό γάλα λειτουργεί σαν το πρώτο εμβόλιο, είναι ιδανική φυσική τροφή για τα μωρά, προστατεύει την υγεία της μητέρας.

Για περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο εργαζόμενες γυναίκες δεν προβλέπεται ουσιαστική προστασία της μητρότητας από την χώρα τους.

Μόνο το 20% των  χωρών, απαιτεί από τους εργοδότες να παρέχουν στις μητέρες διαλλείματα με αποδοχές και διευκολύνσεις, όπως χώρο για την άντληση γάλακτος.

Ο μητρικός θηλασμός είναι ευκολότερος όταν οι εργοδότες παρέχουν υποστήριξη.

 

Τι μπορούν να κάνουν οι εργοδότες;

  • Τήρηση των νόμων όσον αφορά την άδεια μητρότητας με αποδοχές.
  • Παροχή ευελιξίας, χρόνου και χώρου για άντληση μητρικού γάλακτος.
  • Τηλεργασία
  • Μερική απασχόληση
  • Να επιτρέπεται στις μητέρες να φέρνουν τα μωρά τους στην εργασία.

 

Η υποστήριξη του μητρικού θηλασμού στον χώρο εργασίας εξασφαλίζει  οφέλη στους εργοδότες.

  • Οι γυναίκες που θηλάζουν απουσιάζουν λιγότερο από την εργασία τους(τα παιδιά τους αρρωσταίνουν λιγότερο).
  • Παρακινεί και αυξάνει την παραγωγικότητα

H UNICEF και ο ΠΟΥ καλούν τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες να εφαρμόσουν πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια, να παρέχουν χρόνο, χώρο και την υποστήριξη που χρειάζεται.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Νόμο 4316/2014(άρθρο 3),οι εργαζόμενες θηλάζουσες μητέρες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπορούν να αντλούν με έκθλιψη και να αποθηκεύουν το μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους και εντός του χώρου που ορίζεται από το φορέα εργασίας τους και ο οποίος ονομάζεται χώρος θηλασμού στην Εργασία. Για την ίδρυση, οργάνωση, λειτουργεία των χώρων θηλασμού απαιτείται εισήγηση του Ινστιτούτου Υγείας  του Παιδιού και Γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής για τον Μητρικό Θηλασμό. Αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή των ανωτέρω είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας.

Η πηγή μας