You are currently viewing Λικέρ από κράνα (εύκολη συνταγή)

Λικέρ από κράνα (εύκολη συνταγή)

Από παλιά στα σπίτια οι νοικοκυρές αξιοποιούσαν ότι μπορούσαν ώστε να μην πάει τίποτα χαμένο και πολλές φορές για να έχουν εφόδια όλο το χειμώνα ή το καλοκαίρι, το λικέρ από κράνα είναι ένα από αυτά τα εφόδια συν ότι λειτουργεί και σαν φάρμακο για τις δύσκολες μέρες μιας γυναίκας αλλά και γενικά για τον στομαχόπονο.

Παραδοσιακά οι νοικοκυρές έβαζαν τα κράνα σε βάζο με ζάχαρη και το άφηναν στον ήλιο για 45 μέρες περίπου μέχρι να γίνει το λικέρ.

σήμερα εν έτη 2023 έχουμε εξελίξει αυτές τις χρονοβόρες συνταγές και κάνουμε λικέρ από κράνα μέσα σε 30 λεπτά!!!

Υλικά για 350 ml λικέρ από κράνα:

500 γρ Κράνα
500 γρ τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο)
300 γρ ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλα
1 κ.γ κόφτη γαρίφαλο τριμμένο

 

Εκτέλεση συνταγής:

Αφού πλύνουμε καλά τα κράνα τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά.

Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει (ιδανικά ολόκληρη τη νύχτα) τέλος στραγγίζουμε και βάζουμε το λικέρ σε μπουκάλι γυάλινο.

Κρανιά

Και αφού είπαμε πως γίνεται το λικέρ ας μάθουμε και λίγα πράγμα για αυτό τον υπέροχο καρπό με το κατακόκκινο γυαλιστερό χρώμα.

Τα κράνα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ανθοκυάνες και φαινολικά παράγωγα, κατά την περίοδο της ανάπτυξης και της ωρίμανσης του καρπού. (1) Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε Καροτίνη, Πηκτίνη και Τανίνη, Βιταμίνη C (103 mg/100 g), Σίδηρο και Ασκορβικό οξύ (4873 mg/100 g). (2) Οι ουσίες αυτές έχουν αντιοξειδωτικές και στυπτικές ιδιότητες. Αποτελούν τονωτικό του ανθρώπινου οργανισμού και ρυθμίζουν το πεπτικό σύστημα.

Τα κράνα βελτιώνουν την όραση και τη μνήμη. Τα αντιοξειδωτικά θωρακίζουν τον οργανισμό και επιβραδύνουν τη γήρανση γιατί απομακρύνουν από τα κύτταρα, τις ελεύθερες ρίζες. Τα φλαβονοειδή έχουν αντιθρομβωτική δράση και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό και η στεφανιαία νόσος.

Τα Κράνα:
αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C, πηγή βιταμίνης E
περιέχουν ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά
περιέχουν μηδενικά λιπαρά και χοληστερόλη

Τα Κράνα χαρακτηρίζονται δίκαια ως υπερτροφή, όπως δείχνουν οι εργαστηριακές αναλύσεις και είναι το «SuperFood» (3) του μέλλοντος.

Η Κρανιά

Η Κρανιά (Cornus Mas Cornaceae) είναι φυλλοβόλο δέντρο, το πιο σπουδαίο από τα 50 και πλέον είδη που υπάρχουν στην οικογένεια Cornaceae. Έχει πυκνό φύλλωμα, κίτρινα άνθη με τέσσερα πέταλα και οι καρποί της- τα κράνα, είναι σφαιρικοί με έντονο κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση. Η Κρανιά ανθοφορεί νωρίς την άνοιξη και καρποφορεί το φθινόπωρο ανάλογα με το υψόμετρο και τι κλίμα. Μνημονεύεται από τον Όμηρο, τον Παυσανία, το Θεόφραστο και τον Ηρόδοτο, για το ανθεκτικό ξύλο και τους καρπούς της, τα κράνα. Η ελληνική κρανιά αυτοφύεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας και αγαπά το υψόμετρο. Οι περισσότερες καλλιέργειες εντοπίζονται σήμερα στη Ροδόπη, τις Σέρρες, την Ημαθία, την Κοζάνη και την Ήπειρο.

Πηγές:

Syntagogo

karamanlidika

Γεωργία Τοπούζη

Είμαι η Γεωργία, μαμά ενός μικρού αγοριού και η μαγειρική είναι η ψυχοθεραπεία μου. Θα με γνωρίσετε καλύτερα μέσα από τα άρθρα και τις συνταγές μου. Μπορείτε αν θέλετε να με ακολουθήσετε και στο προφίλ μου στο instagram Syntagogo http://bitly.ws/Aogi