You are currently viewing Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς 21/01

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς 21/01

Αγκαλιά: Η ευεργετικές ιδιότητες της στην υγεία

Οι αγκαλιές μειώνουν το άγχος

Όταν ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας αντιμετωπίζει κάτι οδυνηρό ή δυσάρεστο στη ζωή του, δώσε τους μια αγκαλιά. Οι επιστήμονες λένε ότι η υποστήριξη ενός άλλου ατόμου μέσω της αφής μπορεί να μειώσει το άγχος του ατόμου που παρηγορείται, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να μειώσει το άγχος του ατόμου που τον παρηγορεί. Σε μια μελέτη είκοσι ετεροφυλόφιλων ζευγαριών, οι άνδρες υπέστησαν ηλεκτροσόκ. Κατά τη διάρκεια των κραδασμών, κάθε γυναίκα κρατούσε το χέρι του συντρόφου της.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μέρη του εγκεφάλου κάθε γυναίκας που σχετίζονται με το στρες εμφάνισαν μειωμένη δραστηριότητα ενώ εκείνα τα μέρη που σχετίζονται με τις ανταμοιβές της μητρικής συμπεριφοράς παρουσίασαν περισσότερη δραστηριότητα. Όταν αγκαλιάζουμε κάποιον για να τον παρηγορήσουμε, αυτά τα μέρη του εγκεφάλου μας μπορεί να δείχνουν παρόμοια ανταπόκριση.

Οι αγκαλιές μπορεί να σας προστατεύσουν από ασθένειες

Τα αποτελέσματα της αγκαλιάς που μειώνουν το άγχος μπορεί επίσης να λειτουργήσουν για να σας κρατήσουν πιο υγιείς. Σε μια μελέτη σε περισσότερους από 400 ενήλικες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αγκαλιά μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να αρρωστήσει ένα άτομο. Οι συμμετέχοντες που λάμβαναν αγάπη και θαλπωρή, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν. Και εκείνοι που είχαν κοντά τους δικούς τους ανθρώπους που αρρώστησαν είχαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα από εκείνους με ελάχιστη ή καθόλου υποστήριξη.

Οι αγκαλιές μπορεί να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς σας

Η αγκαλιά μπορεί να κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς σας. Σε μια μελέτη, οι επιστήμονες χώρισαν μια ομάδα περίπου 200 ενηλίκων σε δύο ομάδες: Μια ομάδα είχε συντρόφους να κρατιούνται χέρι-χέρι για 10 λεπτά, ακολουθούμενη από μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων μεταξύ τους. Η άλλη ομάδα είχε συντρόφους που κάθονταν σιωπηλοί για 10 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα. Τα άτομα της πρώτης ομάδας εμφάνισαν μεγαλύτερες μειώσεις στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και στον καρδιακό ρυθμό από τη δεύτερη ομάδα. Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα, μια στοργική σχέση μπορεί να είναι καλή για την υγεία της καρδιάς σας.

Οι αγκαλιές μπορούν να σε κάνουν πιο ευτυχισμένο

Η ωκυτοκίνη είναι μια χημική ουσία στο σώμα μας που οι επιστήμονες αποκαλούν μερικές φορές «ορμόνη αγκαλιάς». Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδά του ανεβαίνουν όταν αγκαλιάζουμε, αγγίζουμε ή καθόμαστε κοντά σε κάποιον άλλο. Η ωκυτοκίνη συνδέεται με την ευτυχία και το λιγότερο άγχος. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτή η ορμόνη έχει ισχυρή επίδραση στις γυναίκες. Η ωκυτοκίνη προκαλεί μείωση της αρτηριακής πίεσης και της ορμόνης του στρες νορεπινεφρίνη.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα θετικά οφέλη της ωκυτοκίνης ήταν ισχυρότερα στις γυναίκες που είχαν καλύτερες σχέσεις και πιο συχνές αγκαλιές με τον σύντροφό τους. Οι γυναίκες είδαν επίσης θετικά αποτελέσματα της ωκυτοκίνης όταν κρατούσαν στενά τα βρέφη τους.

Οι αγκαλιές βοηθούν να μειώσεις τους φόβους σου

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τοάγγιγμαμπορεί να μειώσει το άγχος σε άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το άγγιγμα μπορεί επίσης να εμποδίσει τους ανθρώπους να απομονωθούν όταν θυμούνται πως είναι κοντά στο τέλος. Διαπίστωσαν ότι ακόμη και το άγγιγμα ενός άψυχου αντικειμένου – στην προκειμένη περίπτωση ακόμα και σε ένα αρκουδάκι – βοήθησε στη μείωση των φόβων των ανθρώπων για την ύπαρξή τους.

Οι αγκαλιές μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου σας

Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένες μορφές αφής μπορεί να είναι ικανές να μειώσουν τον πόνο. Σε μια μελέτη, τα άτομα με ινομυαλγία είχαν έξι θεραπευτικές θεραπείες αφής. Κάθε θεραπεία περιελάμβανε ελαφρύ άγγιγμα στο δέρμα. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν αύξηση στην ποιότητα ζωής και μειωμένο πόνο. Η αγκαλιά είναι μια άλλη μορφή αφής που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου.

Οι αγκαλιές σε βοηθούν να επικοινωνείς με τους άλλους

Η περισσότερη ανθρώπινη επικοινωνία γίνεται προφορικά ή μέσω εκφράσεων του προσώπου. Αλλά το άγγιγμα είναι ένας άλλος σημαντικός τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να στέλνουν μηνύματα ο ένας στον άλλο. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένας άγνωστος ήταν ικανός να εκφράσει ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων σε ένα άλλο άτομο αγγίζοντας διαφορετικά μέρη του σώματός του. Μερικά συναισθήματα που εκφράζονται περιλαμβάνουν θυμό, φόβο, αηδία, αγάπη, ευγνωμοσύνη, ευτυχία, λύπη και συμπάθεια. Η αγκαλιά είναι ένας πολύ ανακουφιστικός και επικοινωνιακός τύπος αγγίγματος.

Πόσες αγκαλιές χρειαζόμαστε;

Η οικογενειακή θεραπεύτρια Virginia Satir είπε κάποτε: «Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε. Χρειαζόμαστε 8 αγκαλιές την ημέρα για συντήρηση. Χρειαζόμαστε 12 αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε». Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται σαν πολλές αγκαλιές, φαίνεται ότι οι πολλές αγκαλιές είναι καλύτερες από τις μη αρκετές.

Λοιπόν, πόσες αγκαλιές πρέπει να έχετε την ημέρα για βέλτιστη υγεία; Σύμφωνα με την επιστήμη, θα πρέπει να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες αν θέλετε να αποκομίσετε τα μεγαλύτερα θετικά αποτελέσματα. Δυστυχώς, οι περισσότεροι δυτικοί άνθρωποι σήμερα – ειδικά οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες – στερούνται την αφή. Πολλοί άνθρωποι ζουν μοναχικές ή πολυάσχολες ζωές με μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και άγγιγμα. Οι σύγχρονες κοινωνικές συχνά ωθούν τους ανθρώπους να μην αγγίζουν άλλους που δεν έχουν άμεση σχέση μαζί τους. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ωφεληθούν πολύ αγγίζοντας τους άλλους λίγο περισσότερο.

Έτσι, αν θέλετε να αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας, να μειώσετε το άγχος σας, να βελτιώσετε την επικοινωνία και να είστε πιο χαρούμενοι και υγιείς, φαίνεται ότι το να δίνετε και να ζητάτε περισσότερες αγκαλιές είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Εάν αισθάνεστε νευρικοί για την αναζήτηση περισσότερων αγκαλιών, ξεκινήστε ζητώντας τες πρώτα από τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας που βρίσκονται πιο κοντά σας. Η επιστήμη αποδεικνύει ότι οι τακτικές αγκαλιές με τους πιο κοντινούς σας ανθρώπους, έστω και σύντομες, μπορούν να έχουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο και το σώμα σας.

healthview.gr