You are currently viewing Ιστορία του συλλόγου “Εν Σώματι Υγιεί”

Ιστορία του συλλόγου “Εν Σώματι Υγιεί”

ΙΣΤΟΡΙΑ

“Εν Σώματι Υγιεί”…Από προσωπικό ιστολόγιο σε Αθλητικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία 

Η ιστορία μας με λίγα λόγια και οι σημαντικότερες στιγμές

    Το «Εν Σώματι Υγιεί» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 ως ένα καθαρά προσωπικό ιστολόγιο από τον Καραϊωσήφ Αλέξανδρο, Καθηγητή Ειδικής Φυσικής Αγωγής από τη Βέροια, με σκοπό να δημοσιεύει δικές του εργασίες και να αναδημοσιεύει άρθρα από ελληνικές και διεθνείς ηλεκτρονικές πηγές με θεματολογία σχετική με την Άσκηση, Αποκατάσταση και τον Προσαρμοσμένο Αθλητισμό. Από την λέξη «αποκαταστάση» (η οποία βρίσκεται και στον τίτλο του μεταπτυχιακού του διπλώματος) μεταφρασμένη στα αγγλικά και κάνοντας λογοπαίγνιο, προέκυψε και η ηλεκτρονική διεύθυνση: 

Αποκατάσταση = Rehabilitation –> r for (four = 4) rehab-ilitation = r4rehab .blogspot.gr

    Πολύ σύντομα αναγνωρίζοντας το κενό που υπήρχε σε θέματα ενημέρωσης σχετικά με την άσκηση, αποκατάσταση και τον προσαρμοσμένο αθλητισμό στην πόλη της Βέροιας, αλλά και στην Ημαθία γενικότερα, το «Εν Σώματι Υγιεί» μετατράπηκε από ένα personal blog σε μια δυναμική ιστοσελίδα που ανέλαβε το ρόλο της Ανάπτυξης, Προώθησης και Ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα αναπηρίας και κυρίως σε θέματα Αθλητισμού ΑμεΑ μέσα από στοχευμένες δράσεις.

      Οι πρώτοι μήνες λειτουργίας του κύλησαν ομαλά και γινόταν προσπάθεια γνωριμίας της σελίδας με το αναγνωστικό κοινό. Η πρωτοβουλία αναγνωρίστηκε και αγκαλιάστηκε από τον κόσμο, κάτι που αποδεικνύεται από την γεωμετρική αύξηση στις προβολές: Αύξηση 500% σε 6 μήνες και 1100% σε ένα χρόνο…Σημαντική στιγμή ήταν η δημιουργία σελίδας στο facebook (αυτή τη στιγμή έχει σχεδόν 2400 likes) και ομάδας στο facebook με πάνω από 1800 μέλη κάτι το οποίο εκτόξευσε τις επισκέψεις στην σελίδα.

      Πολύ σημαντική στιγμή, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια ήταν συμμετοχή του «Εν Σώματι Υγιεί» με δική του ομάδα στον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» τον Απρίλιο του 2014 (17 συμμετοχές) κάτι το οποίο ήταν η αρχή της δημιουργίας της ομάδας δρομέων με αρκετές και συνεχείς εμφανίσεις μέχρι τώρα (Εν Σώματι Υγιεί Running Team – Βέροια), κάτι το οποίο ήταν και το trigger point για κάτι μεγαλύτερο. 

Οι βάσεις είχαν μπει και τα θεμέλια ήταν γερά, ώστε να οραματιστούμε κάτι ακόμα μεγαλύτερο: Την δημιουργία ενός Αθλητικού Σωματείου Προσαρμοσμένου Αθλητισμού (ΑμεΑ), Ερασιτεχνικού Αθλητισμού και Θεραπευτικής Άσκησης, οργανωμένου σε επαγγελματικά πρότυπα για την Ανάπτυξη, Προώθηση και Διάδοση του Αθλητισμού ΑμεΑ, αλλά και της Πολιτιστικής Παιδείας που πηγάζει από τον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό. Συμπαραστάτες και συνεργάτες βρέθηκαν, άτομα ικανά να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, άξιας εμπιστοσύνης με όραμα και όρεξη να προσφέρουν και η ιδέα έγινε πράξη και το «Αθλητικό Σωματείο Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου & Ερασιτεχνικού Αθλητισμού «Εν Σώματι Υγιεί» Βέροιας ήταν και επίσημα γεγονός με τον αναγνώριση του από το Ειρηνοδικείο Βέροιας τον Νοέμβρη του 2014 και με την ανακοίνωση να λαμβάνει χώρα την 3η Δεκεμβρίου 2014, λόγω του συμβολικού χαρακτήρα της ημέρας (Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ) και ο πρώτος κύκλος έκλεισε στις 28 Ιουλίου 2015 με την ισότιμη αναγνώριση του «Εν Σώματι Υγιεί» με α.α. 91, ως αθλητικού σωματείου ΑμεΑ από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, την ομοσπονδία που είναι υπεύθυνη για την διοργάνωση όλων τον επίσημων αγώνων των αθλημάτων που ανήκουν στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων.

      Tα ιδρυτικά μέλη του «Εν Σώματι Υγιεί», έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ένα Αθλητικό Σωματείο σε επαγγελματικά πρότυπα, να «ανακαλύψουν» και να καλλιεργήσουν νέους αθλητές με αναπηρία και να φέρουν στην πόλη μας (σ.σ. Βέροια) μεγάλους αγώνες παραολυμπιακών αθλημάτων.

       Το Α.Σ. «Εν Σώματι Υγιεί» απευθύνεται σε όλους τους νέους και νέες με κινητικές, νοητικές και αισθητηριακές αναπηρίες, αλλά και σε όλες τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που χρειάζονται «ειδική» αντιμετώπιση και θεραπευτική άσκηση, όπως άτομα Τρίτης Ηλικίας, Άτομα με Χρόνιες Παθήσεις (Νεφροπαθείς, Μεταμοσχευμένοι – Διαβητικοί), Καρδιοπαθείς, Έγκυες Γυναίκες κ.α.

      Στόχος μας είναι να βγουν τα Άτομα με Αναπηρία από την αφάνεια, να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στις κοινωνικές δομές του τόπου με ένταξη ή επανένταξη τους και να αποκτήσουν ίσες ευκαιρίες άσκησης, άθλησης και επαγγελματικής αποκατάστασης με το σκεπτικό ότι μέσω του αθλητισμού, Άτομα με Αναπηρία βρίσκουν διέξοδο στην δύσκολη καθημερινότητά τους και μπορούν να κάνουν πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα τους φαινόταν αδιανόητο. 

Ενδεικτικές ημερομηνίες «σταθμοί» στην μέχρι τώρα πορεία του «Εν Σώματι Υγιεί»

2013

11/10: Το προσωπικό ιστολόγιο με την ονομασία «Εν Σώματι Υγιεί» βρίσκεται στον «αέρα».

2014 

25/01: Το “Εν Σώματι Υγιεί” στο Facebook

06/04: Επίσημη πρώτη εμφάνιση της “Εν Σώματι Υγιεί – Running Team στον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο “Μέγας Αλέξανδρος” στην Θεσσαλονίκη με 17 δρομείς

25/06: Ευχαριστήριο από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας για την συμμετοχή μας στην διοργάνωση του 9ου Τουρνουά Αθλητικών Εκδηλώσεων

26-27/09: 32ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

18/10: Συμμετοχή με 48 δρομείς στον 3ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης και δωρεά 250€ στα “Παιδιά της Άνοιξης”

17/11: Αναγνώριση από το Ειρηνοδικείο Βέροιας με την υπ’ αριθμ. 23/2014 διάταξη του. 

03/12: Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ – Επίσημη ανακοίνωση της μετατροπής του “Εν Σώματι Υγιεί” από ιστοσελίδα σε Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ

09/12: Μεγάλο αφιέρωμα στο “Εν Σώματι Υγιεί” από την εκπομπή Ριζική Ματιά της Εγνατία ΤV

2015

07/01: Καταχώρηση του “Εν Σώματι Υγιεί” στα μητρώα του Πρωτοδικείου Βέροιας με α/α 1/2015

01/02: Το “Εν Σώματι Υγιεί” στο Ραδιόφωνο του Avena FM 97.7, στην εκπομπή “Χαμός στο Ίσιωμα”

18/04: Πρώτη επίσημη εμφάνιση της ομάδας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης !

28/07: Αναγνώριση του “Εν Σώματι Υγιεί” από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες στην 29η Συνεδρίαση του Δ.Σ. με α.α. μέλους 91.

**Ιδιαίτερες ευχαριστήριες στους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μας και μας στήριξαν στα πρώτα μας βήματα, τους χορηγούς μας, τα τοπικά ΜΜΕ που δημοσίευαν ή αναδημοσίευαν τα δελτία τύπου που τους στέλναμε και ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όσους πίστεψαν σε εμάς και στο όραμά μας.

Εν Σώματι Υγιεί

ΥΦΑΣΜΑΤΑΔΙΚΟ
Ιωάννα Δουκίδου
inbound8816957923469394781
inbound850971774703598034
inbound7323223120307532427
inbound7093417864934972758
DIVA
ΠΙΝΕΛΑ
Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό
Σιώπης Ιωάννης
ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ
Ειρήνη Μπουζίνη